Error
  • Error loading feed data.

Γιατί χάσαμε.

 

Γιατί χάσαμε…

Οι αιτίες που οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα των πρόσφατων Δημοτικών Εκλογών είναι πολλές και πρέπει να αναζητηθούν τόσο στο εσωτερικό της κάθε παράταξης όσο και στο εξωτερικό της. Ο περιορισμένος χώρος δεν μου επιτρέπει μια πλήρη ανάλυση, και για το λόγο αυτό θα περιοριστώ σε μερικούς μόνο λόγους που αναφέρονται στην παράταξη του κ. Γιάννη Μελανίδη καθώς και στη παράταξη του κ. Νίκου Γκόντα.

Η Παράταξη του κ. Γ. Μελλανίδη


Η διάσπαση του πολιτικού χώρου στον οποίο αναφέρονταν η παράταξη Μελανίδη της στερούσε τη δυναμική επικράτησής της από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Μελανίδης έκανε σημαντικές προσπάθειες να δημιουργήσει κλίμα νίκης από την πρώτη Κυριακή κάτι που θα συσπείρωνε τους αναποφάσιστους και όσους προσεγγίζουν τους νικητές, αλλά η διάσπαση και οι δημοσκοπήσεις δεν τον έκαναν πιστευτό.

Η αναγνωρισιμότητα του υποψήφιου Δημάρχου κ. Μελανίδη από εξαιρετικά χαμηλή βελτιώθηκε πάρα πολύ στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Η βελτίωση όμως αυτή δεν συνδυάσθηκε με αντιμετώπιση μιας υπόγειας και εν πολλοίς συκοφαντικής προπαγάνδας που γίνονταν στο πρόσωπο του.

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις έδειχνε την ευγένεια και τον πολιτικό πολιτισμό που τον διακρίνει. Το γεγονός ότι η συζήτηση για την ενότητα του πέραν του Γκόντα χώρου (Παράταξη Φίλιου) συνεχίστηκε για μεγάλο διάστημα εγκλώβισε τόσο τον υποψήφιο Δήμαρχο όσο και την παράταξη του στη συζήτηση αυτή με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζονται επαρκώς οι θέσεις και τα σχέδια της για την Διοίκηση του Δήμου.

Η προεκλογική στρατηγική της παράταξης του κ. Μελανίδη είχε προεκλογικά μηνύματα όπως «Κερδίζουμε το μέλλον» κ.α που δεν γίνονταν κατανοητά από απλούς ψηφοφόρους. Οι αναφορές στις διαδικασίες των προσλήψεων και τον τρόπο που πολιτεύτηκε η Δημοτική Αρχή («αδιαφάνεια», «αλαζονεία», «ομηρία ανέργων», «εμπαιγμός» κ.α. ) χωρίς να αναφέρεται με ευκρίνεια σε συγκεκριμένα θέματα και να διασαφηνίζει τις προθέσεις της για το τι θα γίνει για τους προσληφθέντες μετά την ανάληψη της Δημαρχίας, απομάκρυναν μέρος του εκλογικού σώματος που είχε άνεργο στο σπίτι του.

Η ενεργοποίηση των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ καθώς και της Νεολαίας ήταν περιορισμένη. Σε αυτό συνέβαλε τόσο η διάσπαση του χώρου καθώς άτομα που ανήκαν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και είχαν σημαντικές αναφορές στην κοινωνία συμμετείχαν στην παράταξη Φίλιου όσο και τα γενικότερα προβλήματα συσπείρωσης που παρουσιάζει ο χώρος της Κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ ειδικότερα.

Κομματικά «Στελέχη», πρώην Δήμαρχοι προερχόμενοι από την Κεντροαριστερά, Βουλευτές και Υποψήφιοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τύποις υποστήριζαν την παράταξη αλλά επί της ουσίας η συμβολή τους ήταν περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Η συμπεριφορές αυτές επηρέασαν αρνητικά τα απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ και έδωσαν τροφή σε πραγματικά ή φανταστικά σενάρια για αντιθέσεις, υπονομεύσεις, «στήριξη» της αντίθετης πλευράς κ.α.

Τα οργανωτικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ ήταν εμφανή καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Με εξαίρεση τις φιλότιμες προσπάθειες του Γραμματέα της

Νομαρχιακής Επιτροπής, και μελών του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο άλλα κομματικά στελέχη με επιρροή στην πόλη παρέμειναν στην απάθεια ή στην «κριτική» στήριξη.


Η παράταξη Μελανίδη είχε το πλέον ολοκληρωμένο και σαφές πρόγραμμα. Όμως η περιορισμένη και επιλεκτική παρουσίασή του στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, καθώς και ο τρόπος διάχυσης του στην κοινωνία περιόρισαν την απήχησή του. Οι προσπάθειες της τελευταίας εβδομάδας για παρουσίαση ενοτήτων του προγράμματος αντιμετωπίστηκε θετικά από τους πολίτες αλλά δεν μπόρεσε να ανατρέψει την κατάσταση.

Η αρχή της παράταξης να στηριχθεί σε οικονομικούς πόρους προερχόμενους από τον υποψήφιο Δήμαρχο και τα μέλη της οδήγησε σε περιορισμένες δυνατότητες προβολής της. Το πρόβλημα έγινε εντονότερο την τελευταία εβδομάδα πριν της εκλογές.

Η Παράταξη του κ. Ν. Γκόντα

Η παράταξη του κ. Γκόντα είχε συγκεκριμένη πολιτική στόχευση. Κύριος στόχος της ήταν η επανεκλογή της με οποιοδήποτε τίμημα. Για να το επιτύχει αυτό χρησιμοποίησε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον.

Έτσι:

Κατέστησε κύριο προεκλογικό μήνυμα τον υποτιθέμενο Δήμο «Πρωταθλητή έργων» στηριζόμενη σε μια αναφορά σε πρωταθλητές μιας συνοπτικής έκθεσης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ που δεν είχε στοιχεία επιβεβαίωσης.

Εκμεταλλεύτηκε το πρόβλημα της ανεργίας που ταλανίζει πολλές οικογένειες δημιουργώντας βιομηχανία δίμηνων και τρίμηνων συμβάσεων, δίνοντας υποσχέσεις, δημιουργώντας στρατιές ομήρων ανέργων και των οικογενειών τους.

Υλοποίησε, είναι αλήθεια, με συντονισμένο τρόπο, έργα στο κέντρο της πόλης με σκοπό να δημιουργήσει κλίμα κοσμογονίας. Όλα τα έργα ξεκίνησαν το τελευταίο προεκλογικό εξάμηνο.

Εκμεταλλεύτηκε την εκτέλεση των έργων για απασχόληση ανέργων μέσω των εργολάβων και της αυτεπιστασίας του Δήμου.

Διέθεσε μεγάλα ποσά για την προεκλογική της εκστρατεία

Προχώρησε σε μεταδημοτεύσεις, εκτιμούνται σε 700 άτομα, χρησιμοποιώντας τους συμβασιούχους ως μέσο πίεσης.

Ο γενικόλογος τρόπος αντίδρασης των άλλων παρατάξεων και η απουσία συγκεκριμένης θέσης για το μέλλον των ήδη συμβασιούχων έχε σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό περί το 10% του εκλογικού σώματος, γύρω από την παράταξη του κ. Γκόντα για το λόγο αυτό.

Οι «θεμελιώσεις» και οι «ενάρξεις» έργων των τελευταίων προεκλογικών εβδομάδων παρά την γενικότερη απαξίωση με την οποία αντιμετωπίστηκαν από όλους φαίνεται ότι τελικά ισχυροποίησαν το σύνθημα του «Πρωταθλητή Έργων» της παράταξης του κ. Γκόντα, έκαναν δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ των έργων που έγιναν, και των έργων που θα γίνουν και απομάκρυναν τη συζήτηση για την ανυπαρξία έργου σε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως φαίνεται και από το αποτέλεσμα, ο κ. Γκόντας είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη προεκλογική στρατηγική. Έχοντας εξασφαλίσει με τις «τεχνικές» που αναφέρθηκαν μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων και τη στήριξη σημαντικού κομματιού της ΝΔ κινήθηκε επιτυχημένα για την προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που προέρχονταν από όλους τους πολιτικούς χώρους. Για να το επιτύχει αυτό δεν αντιπαρατέθηκε με τους αντιπάλους του, δεν απολογήθηκε για όσο τον κατηγορούσαν, δεν έκανε απολογισμό του έργου του, πέραν των γενικόλογων αναφορών, και τελικά κέρδισε τις εκλογές. Ας ελπίσουμε ότι τη τετραετία αυτή θα παρουσιάσει κάποιο έργο για το καλό της πόλης μας και δεν θα περιμένουμε το τελευταίο εξάμηνο του 2010 για να δούμε το ίδιο Προεκλογικό Σενάριο.


Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος

Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

τ. Γεν. Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

«Ηπειρωτικός Αγών»

YouTube

Νέα από το uoi.gr

We have 1 guest online
Facebook Image
FindUsOnFlickr